Toaletat

 

In cadrul toaletajului executam mai multe manopere: periat, descalcit, trimat, curatare urechi, vidare glande perianale, taiere unghii si curatarea pernutelor.

Periatul se poate realiza pe orice tip de blana, si se recomanda sa fie efectuat cel putin o data pe saptamana, pentru a se evita incalcirea blanitei.

Descalcitul se preteaza la tipurile de blana ondulata, semiondulata, creata si lunga.

Trimatul este specific cainilor cu par scurt.

Curatarea urechilor este foarte importanta, si se recomanda sa se efectueze o data la cateva saptamani.

Vidarea glandelor perianale. Atunci cand glandele perianale nu sunt vidate la timp, pot aparea infectii ce duc la  abcese perianale, de aceea se recomanda sa se efectueze la intervale regulate  de timp.

Taierea unghiilor este foarte importanta deoarece unghiile mult prea lungi pot determina un mers dificil, iar in cele mai grave situatii pot afecta integritatea pernutelor, ajungand uneori la  infectii locale. Se recomanda ca acestea sa fie taiate la intervale regulate de timp.

Curatarea pernutelor consta in tunderea parului dintre pernute, deoarece se creaza un mediu umed, ajungand ca pielea sa se irite, iar printr-o lingere excesiva animalutele isi pot provoca leziuni mai mult sau mai putin profunde.