Deparazitarea

 

Deparazitarea interna

Deparazitarea se efectueaza cel putin o data pe luna, pana la varsta de 6 luni, ulterior ea se va efectua o data la 3 luni. Exista mai multe tipuri de produse antiparazitare care actioneaza pe mai multe tipuri de paraziti.

Principalii paraziti intalniti sunt: ascarizi, viermi cu carlig, viermele bici, viermi lati, viermi cardiaci (dirofilarii), viermi rotunzi.

 

Deparazitarea externa

Deparazitarea externa se realizeaza o data pe luna cu ajutorul picaturilor spot-on, care se aplica pe piele la nivelul cefei, in mai multe puncte, sau prin administrarea orala de produse antiparazitare. Principalele boli transmise prin insecte hematofage (capuse, tantari), inclusiv la om: Babesioza, Boala Lymme, Dirofilarioza.

Babesia – transmisa la caine (si la om) prin muscatura de capusa, mai ales cand temperaturile mediului sunt de aproximativ 10-20 grade Celsius (primavara si toamna).

Borelioza (Boala Lyme), Bartonella, Erlichia – Se transmit la animale (si la om) prin insectele hematofage – idem Babesia

Filaria/Dirofilaria – Se transmite la animale (si la om, de multe ori fara simptome) prin muscatura de tantar: un vierme circulant in sange se localizeaza in vasele de sange din pulmon (chiar si la om) sau/si in inima!