Vaccinari

 

Vaccinarea este esentiala in prima perioada de viata a animalutului dumneavoastra, deoarece sistemul imunitar este unul slab, putand exista riscuri referitoare la supravietuirea lor.

Este o metoda sigura si eficienta de prevenire a bolilor fatale, care in prezent pot si tinute sub control cu usurinta.

In momentul administratii vaccinului, organismul incepe sa produca anticorpi. Anticorpii sunt produsi de anumite celule, numite limfocite, care isi au originea in maduva osoasa, care se multiplica in splina, timus si limfonoduli. In momentul contactului cu agentul patogen al bolii, limfocitele raspund foarte rapid, producandu-se anticorpii specifici care neutralizeaza virusul.

CAINI

Se pot face vaccinuri polivalente impotriva bolilor: Parvoviroza, Maladia Carre, hepatita infectioasa, parainfluenta, leptospiroza si rabia (turbarea). In majoritatea tarilor, vaccinarea antirabica este obligatorie.

Vaccinarea puilor de caine incepe de regula la varsta de 6 saptamani fiind insotita de o prealabila deparazitare interna. Schema de vaccinare se continua apoi la un interval de doua saptamani intre administrari (timp necesar pentru producerea anticorpilor specifici). Perioada de vaccinare se va termina cand catelul v-a avea aproximativ 3 luni. Doar dupa incheierea schemei de vaccinare este recomandat sa scoatem animalutul la plimbare si sa vina in contact cu alti catei, deoarece inainte de aceasta, riscul contactarii bolilor infectioase este destul de crescut. Se va continua cu un singur vaccin anual, care va trebui precedat de deparazitare interna.

In unele cazuri, animalul poate reactiona la vaccin, situatii in care pot aparea semne ca febra usoara, somnolenta, edeme subcutanate, iar rareori pot aparea voma si salivatie abundenta. Daca apar aceste reactii se va contacta medicul veterinar, deoarece combatarea este o procedura de rutina.

 

PISICA

 

Vaccinarea puilor de pisica incepe la varsta de 9 saptamani, in functie de cand sunt intarcati puii, rapelul fiind la 3 saptamani, fiind insotita de o prealabila deparazitare interna.  Vaccinarea se repeta o data pe an, pentru ca pisica adulta trebuie sa fie protejata in continuare impotriva bolilor infectioase.

Vaccinurile utilizate in mod obisnuit sunt eficiente si asigura protectie pentru urmatoarele boli: leucoza felina, peritonita infectioasa felina (FIP virus), enterita infectioasa (panleucopenia), rinotraheita infectioasa (virusul herpes), calciviroza si rabia.

Chiar daca pisica nu iese din casa, riscul de imbolnavirea este unul destul de mare. Virusii pot fi adusi in locuinta chiar de tine, pe pantofi sau pe haine.