Microciparea

 

Microciparea câinilor este obligatorie și are următoarele avantaje:

  • Identificare sigură toată viața;
  • Unicitatea microcipului garantată oriunde în lume;
  • Procedeu netraumatizant, implantare ușoară;
  • Citirea se poate face ușor și rapid, fără a stresa câinele;
  • Va constitui dovada în cazul unui câine furat;
  • Va putea permite identificarea unui câine găsit și astfel va fi redat deținătorului;
  • Va putea permite identificarea și sancționarea persoanelor care abandonează câini;
  • Microciparea reprezintă implantarea unui circuit integrat de identificare sub pielea unui câine;
  • Microcipul are dimensiuni reduse (marimea unui bob de orez) și utilizează tehnologia pasivă bazată pe
    unde radio de joasă frecvență (RFID).

Metoda identificării electronice a animalelor s-a impus în Uniunea Europeană ca cea mai sigură metodă care permite o citire simplă, sigură și rapidă a codului unic.

Microciparea este realizată de către medicul veterinar de liberă practică.
Microciparea se realizează cu ajutorul unui dispozitiv (tip aplicator sau seringă) care conține microcipul capsulat în sticlă biocompatibilă, rezistentă la apă, vibrații sau șocuri, cu sistem antimigrare. Alături de seringă se află un numar de 5-6 etichete autoadezive care au înscrise pe ele codul unic al microcipului.

Microciparea se face prin injectare, în regiunea de mijloc a gâtului, în partea stângă sau suprascapular, subcutanat. Microciparea nu implică anestezie și nu este dureroasă.

Microciparea se poate face oricând, la orice vârstă. Microcipul este inert din punct de vedere biologic. Nu există riscul de respingere a acestuia de către corp sau de dezvoltare a unei alergii atât timp cât acesta a fost corect implantat, cu respectarea normelor de igienă.

Odată ce microcipul a fost implantat, identificarea este valabilă pe toată durata de viață a câinelui. Identificarea este sigură, nu poate fi pierdută sau modificată, iar câinele este protejat în cazul pierderii sau furtului.

Toată lumea știe cât de delicată este problema câinilor fără stăpân. Microciparea și înregistrarea câinilor sunt metodele care ajută la reducerea acestei probleme.

Inregistrare RECS (Registrul De Evidenta Al Cainilor Cu Stapan):

  • Identificarea și înregistrarea câinilor cu stăpân sunt obligatorii.
    În momentul microcipării se eliberează un carnet de sănătate cu serie și număr unic. Carnetele care nu corespund acestor cerințe vor fi înlocuite.

 

Termenul limită pentru înregistrarea câinilor este 1 ianuarie 2015.

  1. Câinii neînregistrațivor fi considerați câini fără stăpân, nu vor putea fi vaccinați antirabic și vor tratați conform legislației în vigoare (vezi HG 1059/2013).
  2. Câinii deja microcipați dar neînregistrați– înregistrarea acestora se va putea efectua doar dacă microcipul implantat este valid. Altfel, se va recurge la o nouă microcipare.
  3. Câinii vaccinați antirabic, fără microcip și neînregistrați– trebuie identificați și înregistrați până la data de 1 ianuarie 2015 sau înaintea revaccinării anuale.
  4. Din data de 15 martie 2014 este interzisă vaccinarea antirabică a câinilor neînregistrați.
  5. Câinii nou-născuți– trebuie microcipați și înregistrați în maxim 90 zile de la fătare, înaintea vânzării, donării sau scoaterii în spații publice a acestora.
  6. Câinii cumpărați din petshop sau canisetrebuie să fie microcipați, înregistrați și să aibă carnet de sănătate în momentul vânzării acestora.

Schimbarea proprietarului, fătarea, vânzarea, donarea, pierderea, furtul sau moartea animalului trebuie înregistrate în Registrul de Evidență al Câinilor cu Stăpân. Proprietarul are obligativitatea să informeze medicul veterinar despre orice astfel de eveniment și va trebui sa completeze un formular in vederea acestui lucru.

  • Sterilizarea cățeilor de rasa mixta (care nu au atestat de rasa de la Asociatia Chinologică) este obligatorie, cu excepția cățeilor care suferă boli incompatibile cu aceasta manopera
  • Foarte important este faptul ca, in conformitate cu noua legislatie,nu vei putea iesi cu animalul in spatii publice decat daca acesta este microcipat, inregistrat, si vaccinat antirabic.